13) Nieuwe begraafplaats

U bevindt zich bij de achteringang van de begraafplaats. (zie foto). 

Korte beschrijving:

Deze begraafplaats is in 1918 aangelegd. Hier liggen o.a. drie oorlogsslachtoffers. Daarbij is één van de elf militairen die zijn omgekomen tijdens het vuurgevecht bij de Eng (punt 3 in deze route). Een ander was een verzetsman, waarover bij punt 16 verteld wordt. En er is een 16-jarige jongen begraven die in december 1944 tragisch om het leven is gebracht. 


Deze begraafplaats is in 1918 aangelegd, buiten de bebouwde kom van Leersum.

Er zijn op deze begraafplaats 3 oorlogsslachtoffers begraven:

U loopt het 1e pad links in en vervolgens het 3e pad links. Daar vindt u links achteraan het graf met grafnr. 374 van militair en arts Jan Daniël Camerling Helmolt uit Den HaagJan Daniël was een Reserve Officier van Gezondheid der 2e klasse bij het 8e Depot der Geneeskundige Troepen. De omstandigheden waaronder hij op 14 mei 1940 om het leven kwam, zijn beschreven onder punt 3 van de wandeling.


Verzetsstrijder Willem Selles. (Grafnr. 132)

Meer over zijn overlijden is beschreven in punt 16 van de wandeling.


De tragische dood van: Adrianus Johannes (Arie) Malinosky Blom  (Grafnr. 23-24)

Geb. 19 Juli 1928 – Overl. 3 december 1944 (16 jaar oud)

Op zondag 3 december ging Arie (16 jaar), gekleed in een kaki-kleurig werkpak van zijn vader en met zijn windbuks ‘s morgens voor het ontbijt sporen van reeën zoeken op het Leersumse Veld. Hij zou met het ontbijt terug zijn, maar kwam niet opdagen. Het Leersumse Veld was door de Duitse bezetters tot Sperrgebiet verheven, dat wil zeggen dat ze uit militaire overwegingen het gebied voor gewone burgers tot verboden gebied verklaarden. Er werd die dag en de dagen daarna overal naar Arie gezocht. Zelfs de leerlingen van de 2 hoogste klassen van de lagere school zochten mee. Maar ook dat leverde niets op. Uiteindelijk werd hij op 7 december door jachtopziener/onbezoldigd rijksveldwachter Kors Pater, die over een getrainde politiehond beschikte, dood gevonden. Hij lag met een schotwond in zijn hoofd in een kuil. Later bleek dat Duitse patrouilles naar de bemanning van een neergeschoten vliegtuig hadden gezocht, en werd Arie - waarschijnlijk denkend dat hij de piloot was - doodgeschoten. Omdat de piloot gevangen had moeten worden gemaakt, bezocht de Ortskommandant de ouders en bood aan strafvervolging tegen de dader in te stellen. Daar gingen zij niet op in, want hun standpunt was dat ze daar hun zoon niet mee terug zouden krijgen.

Vanaf dit graf ziet u de urnenmuur. Links naast deze muur is een uitgang van de begraafplaats. Als u deze neemt komt u direct uit bij punt 14.


Deze wandeltocht is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum en de Tijdlijn van Leersum.

 

© 2020 Ontdekkingstocht Leersum WO II


Reclame