4) Hofstede Nimmerree

Foto van hofstede Nimmeree nu en een foto met de ingekwartierde soldaten in 1939 voor dezelfde stal.

Klik HIER voor de namen van de militairen op deze foto

(een Word-document wordt geopend).

Korte beschrijving:

Hofstede Nimmerree is een dwarshuisboerderij uit de 18e eeuw en een van de panden in Leersum waar tijdens de mobilisatieperiode (1939-1940) Nederlandse militairen werden ondergebracht. Na de bezetting door de Duitsers, zijn de militairen krijgsgevangen gemaakt. Ze mochten naar huis gaan, als zij een verklaring ondertekenden dat zij zich niet tegen het Duitse Rijk zouden keren. In Leersum was het 11e Regiment Infanterie ingekwartierd. 


Hofstede Nimmerree is een dwarshuisboerderij. De naam Nimmerree betekent ‘Nooit gereed’. Bouwjaar is midden 18e eeuw .   

11e Regiment Infanterie (11e R.I.)

Voordat de regering de mobilisatie afgekondigde kregen de burgemeesters het bericht dat de Inkwartieringswet van 14 september 1866 van kracht werd. In de jaren naar 1940 toe werd de Inkwartieringswet diverse keren aangepast. De burgemeesters namen contact op met zijn bewoners waarvan zij dachten dat die grote groepen militairen konden onderbrengen. Zo ook bij hofstede Nimmerree. De eigenaar van het pand kon altijd weigeren. Voor het onderbrengen van militairen kreeg men een vergoeding van 2 gulden per persoon per dag. De militairen moesten zich houden aan gedragsregels, die beschreven stonden in de Inkwartieringswet.

Zo werd in augustus 1939 het 11e Regiment Infanterie ingekwartierd in Leersum, als reserve Regiment van de Grebbelinie. De militairen van het 11e R.I. werden bij diverse boeren en in gemeentegebouwen ondergebracht. Vele militairen waren al jaren niet meer onder de wapenen geweest en zij moesten weer leren om militair te zijn door veel te oefenen. Ook hielpen de militairen waar het kon en waar het mogelijk was de burgerij. Verder moesten in de omgeving van Leersum diverse stellingen gebouwd worden. Op de tombe van Nellestein (punt 14) in deze wandelroute) werd o.a. een luchtwaarnemingspost opgesteld. Het hoofdkwartier van 11e R.I. zat in kasteel Broekhuizen.

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 viel het Duitse leger ons land binnen en was de 2e wereldoorlog voor Nederland een feit. Het 1e bataljon is op 11 mei naar Rotterdam verplaatst. De overige onderdelen zijn na 10 mei naar het gebied achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertrokken.

10e mei 1940

- Alle secties zware mitrailleurs in Leersum worden in stelling gebracht.

- Via telefoon of door ordonnans werden onmiddellijk de Bataljonscommandanten en commandanten van de stafonderdelen gewaarschuwd.

- Kwartieren werden ontruimd,

-11e R.I. opgesteld op de Lomboklaan, III-11e R.I. werd verplaatst van Amerongen naar Broekhuizen; Stafonderdelen werden links en rechts van de Broekhuizenlaan opgesteld.

-om 14.30 uur vertrokken diverse onderdelen van de staf en I-11e R.I. naar vesting Holland met 100 auto's via Zeist-Utrecht-Montfoort naar Gouda.

11e mei 1940: onderdelen van staf en I-11e R.I. kwamen in Rotterdam aan.

 

Na de bezetting van Nederland door de Duitsers zijn Nederlandse militairen krijgsgevangen gemaakt en afgevoerd naar kampen, o.a. in Duitsland. De militairen moesten een verklaring ondertekenen dat zij zich niet tegen het Duitse Rijk zouden keren en geen terreuraanslagen zouden plegen. Als zij dit hadden getekend, werden ze vrijgelaten. 

 

Commandanten 11e RI

Commandant II leger korps (L.K.) generaal-majoor J. Harberts.

Commandant 4e divisie was kolonel Van Loon.

Commandant 11e R.I. was luitenant-kolonel Reeser.

C-I-11e R.I. was de majoor De Bruin.

C-II-11e R.I. was de (reserve) majoor Van Dijk.

C-III-11e R.I. was de (reserve) majoor Van der Ploeg.

Bron: Nummer archiefinventaris: 2.13.52 Inventaris van het archief van de Koninklijke Landmacht: Infanterie: Divisies, Regimenten en andere Eenheden, 1814-1940


Deze wandeltocht is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum en de Tijdlijn van Leersum.

 

© 2020 Ontdekkingstocht Leersum WO II


Maak jouw eigen website met JouwWeb