15) Lomboklaan 15, 17 en 19

Korte beschrijving:

Deze woningen, die tijdens de oorlog in gebruik waren genomen door de Nederlandse SS-ers, speelden een rol bij het incident van 5 mei 1945, waarover bij punt 16 wordt verteld.


De bezetter nam op de Lomboklaan een aantal huizen in bezit. Drie van deze huizen bleven tot aan de eind van de oorlog bezet. Het huis ‘De Steiger’ (nr. 19) was een wapenkamer en opslagdepot, ‘De Strohoed’ (nr. 17) had de functie van keuken en werd gebruikt voor inkwartiering en bij nummer 15 (naamloos) werd de administratie gevoerd. Op 5 mei 1945 zaten in deze drie huizen ongeveer 16 Nederlandse SS’ers. Deze manschappen behoorden tot de ‘trots’ van de Landstorm Nederland, van de 34e SS-divisie, die in Leersum gelegerd was tijdens de bezetting. Deze Duits-Nederlandse eenheid deed geen dienst aan het front en bestond uit wapenkamerbeheerders, paardenverzorgers, ordonnansen, koks en administrateurs enz.

Bij punt 16 leest u waarvoor deze huizen op 5 mei 1945 werden gebruikt.

De Steiger (nr 19) toen en nu

De Strohoed (nr 17) toen en nu

nr 15 toen en nu

Op 5 mei 1945 is er veel gebeurd (terwijl in Wageningen de capitulatie werd besproken). De gebeurtenissen van die dag begonnen bij het Galgenbos (punt 16), waarbij de woningen hier aan de Lomboklaan een belangrijke rol speelden. 

een landkaartje van Leersum met de Lomboklaan en de MOVA aangegeven. 


Deze wandeltocht is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum en de Tijdlijn van Leersum.

 

© 2020 Ontdekkingstocht Leersum WO II


Reclame

Maak jouw eigen website met JouwWeb