17) Rijksstraatweg 138 "Zonhof" en  Rijksstraatweg 134 't Hoekje (nu schoenwinkel Steenwijk)

Korte beschrijving:

´t Hoekje was de centrale plek voor het verzet. Het was een winkel en daarom viel het niet op dat er veel aanloop was. In de Zonhof waren zowel Duitse SS-officieren gehuisvest als een koerierster van het verzet. Zij deed zich voor als kraamzuster en kon zo zich redelijk vrij bewegen. 


´t Hoekje nu en in 1940.

Foto collectie H. van Brenk.

t Hoekje” was voor en in de oorlog een melkhandel annex kruidenierswinkel. Daar woonde de familie Lagemaat, te weten Jan en Jans Lagemaat, met de oude moeder en de zuster van Jans. Dit huisje kan wel het centrale adres genoemd worden van het verzet in Leersum.

Doordat het een winkel was, viel het niet zo erg op dat hier veel aanloop was: dikwijls ogenschijnlijk klanten voor de winkel, maar in werkelijkheid heel vaak mensen van het verzet. Het is een wonder dat de Duitsers nooit hebben gemerkt hoe gevaarlijk dit huisje voor hen was.

 

foto Zonhof huidige situatie en foto uit 1945.

Zonhof en ´t Hoekje met de trambaan. (collectie H. van Brenk)

“De Zonhof staat op de andere hoek. De Zonhof bestaat uit twee helften, met een gang in het midden. Het was vroeger een pension. Aan de ene kant waren tijdens de oorlog Duitse SS-officieren ingekwartierd. Vanuit de andere helft opereerde een verzetskoerierster, die zich als kraamzuster voordeed en die bonkaarten en wapens vervoerde en geallieerde militairen over de “pilotenroute” op weg hielp naar het zuiden, naar het bevrijde gebied. De Duitsers hebben nooit iets gemerkt.

Het is in 1912 gebouwd en jarenlang heeft meester Bos hier gewoond. Na zijn overlijden is de weg naast zijn huis naar hem vernoemd en is zijn huis een pension geworden. 


Deze wandeltocht is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum en de Tijdlijn van Leersum.

 

© 2020 Ontdekkingstocht Leersum WO II


Maak jouw eigen website met JouwWeb