Foto: Kunstgilde nu en brandspuithuisje rond 1945 .
Korte beschrijving:
Loop naar de achterzijde van de Kunstgilde. In dit toenmalige brandspuitenhuisje werden de elf omgekomen Nederlandse militairen (zie punt 3) opgebaard, waarna ze begraven zijn op de oude begraafplaats (punt 25). Het brandspuitenhuisje werd ook gebruikt als stalling voor de motorfiets van de veldwachter en tijdens de mobilisatie kregen kinderen hier les, omdat hun school gebruikt werd voor de inkwartiering van Nederlandse militairen.
Na de gevechtshandelingen op de Rijksstraatweg waar 11 Nederlandse militairen bij zijn omgekomen (zie punt 3) werden deze militairen opgebaard in dit gebouwtje, het brandspuitenhuisje. Daarna zijn ze begraven op de oude begraafplaats (punt 25). In de loop van de tijd hebben sommige families hun geliefden opgehaald en herbegraven in hun woonplaats.
Het brandspuitenhuisje, gebouwd in 1939, werd ook gebruikt door de veldwachter om zijn motorfiets te stallen en tijdens de mobilisatie werd het gebruikt als noodlokaal voor de lagere school. Tijdens de mobilisatie waren de schoolgebouwen namelijk ingenomen door militairen, waardoor het onderwijs gegeven werd in de Rehobothkerk (Kerkplein, nu modehuis Niessen) en in het brandspuitenhuisje. Dat een en ander niet bevorderlijk was voor het onderwijs spreekt voor zich, maar ook voor de gezondheid van de kinderen was het in deze lokalen niet bevorderlijk.
Het pand is tot ongeveer 1964 in dienst geweest van de brandweer. Toen werd de brandweerkazerne ernaast gebouwd (later is de kazerne verder uitgebreid). Het huisje is daarna nog enige tijd door de gemeente gebruikt als opslag.
Deze wandeltocht is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum en de Tijdlijn van Leersum.
© 2020 Ontdekkingstocht Leersum WO II
Reclame
Maak jouw eigen website met JouwWeb