25) Oude begraafplaats

Korte beschrijving:

Deze begraafplaats bestaat sinds 1828. Hier staat het oorlogsmonument met de namen van de elf militairen die in 1940 omkwamen (zie punt 3). Ook ligt hier Jvr. Jeanne Pauw van Wieldrecht, die tijdens haar verzetswerk in 1944 verdween. Haar stoffelijk overschot werd in 1946 in het bos gevonden. Ze was vermoord. 


Nederlandse Oorlogsgraf.

Op de Oude Algemene Begraafplaats is tegenover de ingang het baarhuisje. Links van het baarhuisje is het Oorlogsmonument met 11 namen van gesneuvelde Nederlandse soldaten die in de meidagen van 1940 omkwamen, toen zij dekking gaven bij de Engh (de akkervelden richting Amerongen) aan de terugtrekkende Nederlandse troepen vanuit de Grebbelinie. Zie punt 3 voor het volledige verhaal over het overlijden van deze militairen.

Schuin tegenover het oorlogsmonument is het graf van Jvr Jeanne Hermance Pauw van Wieldrecht (geb. 15-3-1919 te Leersum). Zij deed veel koerierdiensten voor het verzet. Ook verrichtte ze werkzaamheden voor het Rode Kruis. Tijdens (verzets-)werkzaamheden is ze op 23 september 1944 opeens verdwenen. Een getuige heeft gezien dat ze na het ingaan van de avondklok door een Duitse soldaat was aangehouden. Ondanks een uitgebreide zoektocht, werd ze niet gevonden, Korte tijd later vertelden boeren in de omgeving dat een Duitse soldaat langs was geweest met een dameshorloge en -fiets die hij probeerde te slijten. De Ortskommandant, die in Villa Dartheide aan de Rijksstraatweg 321 woonde, werd ingeschakeld. Hij was erg behulpzaam. De Duitser bleek ene Matthias Haffner te zijn en hij had Pauws fiets nog in zijn bezit. Haffner ontkende echter iets van haar verdwijning af te weten en werd niet vervolgd. Op 29 november 1946 werd haar stoffelijk overschot gevonden in het bos bij het tolhuis.

Uit De Kaap, dd 7 dec. 1946.

.

Ze bleek te zijn vermoord, 25 jaar oud. De Nederlandse regering zette Haffner op een opsporingslijst, maar kwam hem nooit op het spoor. Het proces-verbaal van het politie-onderzoek naar haar dood ligt in het archief van het NIOD, maar is tot 2042 niet openbaar.

Jeanne woonde met haar zussen in buurtschap Darthuizen en ze was bevriend met Aubin Roosmale Nepveu (verzetsman). Hij en zijn twee vrienden verbleven in Darthuizen tijdens de oorlog. Nepveu en zijn vrienden zijn op 5 mei 1945 omgekomen, Hun verhaal is te lezen in deze wandelroute bij punt 15 en punt 16 en bij punt 1 is een gedenkteken voor hen. De vader van Jeanne was van 1937 tot 1939 kamerheer van koningin Wilhelmina en haar opa (moederszijde) was burgemeester van Leersum geweest. 

Jeanne is opgenomen in de landelijke erelijst van gevallenen. 

graf oude begraafplaats

Historie begraafplaats

Nadat het landelijk verboden werd om in en rond de kerken te begraven, werd aan de Scherpenzeelseweg in Leersum in 1828 deze begraafplaats aangelegd, in opdracht van de kerkvoogdij van de Nederlands Hervormde Gemeente. In 1837 kocht de gemeente de begraafplaats. Het hek rondom de begraafplaats is in 1905 vervaardigd door meestersmid J.C. de Ridder uit Zeist. Aan de oostzijde staat een baarhuisje, dat waarschijnlijk nog uit de tijd van de aanleg van de begraafplaats dateert. De indeling van het terrein in vier ongelijke delen dateert uit 1860. De vier vakken zijn omzoomd door buxushagen. Verder staan er diverse oude bomen en heesters.

Aantal graven: 76,

Aantal personen: 181.

Laatste ter aarde bestelling vond in oktober 2001 plaats.


Deze wandeltocht is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum en de Tijdlijn van Leersum.

 

© 2020 Ontdekkingstocht Leersum WO II


Reclame

Maak jouw eigen website met JouwWeb