6) Bovenpad.

Korte beschrijving:

Het Bovenpad was van oorsprong een kerkpad dat in de 19e eeuw al bestond. Voor kerkgangers was dit pad de kortste weg van Darthuizen naar de kerk in het centrum van Leersum. Tijdens de oorlog kon je elkaar hier ontmoeten, omdat er veel begroeiing was en de Duitsers het Bovenpad niet gebruikten.  


Op de Bonnekaart van 1875 (een topografische kaart) staat het Bovenpad (A) als een stippellijn weergegeven. 

Het was een onverhard pad, dat begon ongeveer op de kruising Middelweg (B) en de Postweg (C), kruiste de Hoflaan (D), langs de Uitweg (E) en liep door tot de Kerkweg (F) en sloot aan op het Roekenes. Nu bestaat de naam alleen voor het deel tussen parkeerplaats aan de Hoflaan en de Dr. W. Dreeslaan (grofweg tussen D en E) en is een verharde straat geworden.

(afbeelding: A. Griffioen).

De historie: de handwerklieden en boeren werkten in die tijd elke dag - behalve op zondag en de christelijke feestdagen - van zonsopgang tot zonsondergang om hun gezin en familie eten en een dak boven het hoofd te geven. De zondag was een rustdag die voor bijbelstudie bedoeld was.

Men ging te voet op zondag in zondagse kleren, met nette schoenen aan en een hoed op naar de kerk. Ook als de regen met bakken uit de hemel kwam of als het vroor dat het kraakte. De wereld mag door deze zichtbare kerkgang er op worden gewezen dat de zondag de dag des Heeren is.

Maar in je beste kleren en schoenen loop je bij voorkeur niet over modderige wegen - waar de andere dagen van de week karren en wagens met paarden rijden - en kies je voor een voetpad (het Bovenpad) dat bovendien meestal de kortste weg was. Ook maakten schoolkinderen gebruik van het kerkpad om naar de school te lopen.

Je kon hier in de bezettingstijd als het schemer of donker was elkaar ontmoeten zonder Duitse controle, omdat de begroeiing laag was en je anderen van verre zag aankomen. Bovendien maakten Duitsers geen gebruik van het Bovenpad, dus kon je hier redelijk veilig elkaar ontmoeten.

1966 Bovenpad van Roekenes tot de Punt. (foto van J. v.d. Valk)

en het Bovenpad nu (vanaf Dr. W. Dreeslaan).


Deze wandeltocht is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum en de Tijdlijn van Leersum.

 

© 2020 Ontdekkingstocht Leersum WO II