Foto: toen en nu.
Korte beschrijving:
Ook bij Gerritjeshoeve waren Nederlandse militairen ondergebracht tijdens de mobilisatieperiode. De eigenaar van de panden waar militairen verbleven, kregen een dagvergoeding voor iedere militair. De militairen zorgden voor verdedigingswerken, maar hielpen ook de boeren op het land.
Foto´s van Gerritjeshoeve tijdens de mobilisatieperiode 1939 met de boer en boerin tussen de ingekwartierde soldaten. En dezelfde plek nu.
Gerritjeshoeve:
Volgens sommigen is deze boerderij in 1791 gesticht, maar mogelijk is de boerderij van oudere oorsprong. ‘Boerendans’ is de oudere oorspronkelijke naam. In de 20e eeuw heeft de boerderij ook enige tijd bekend gestaan als ‘Gerretjes Hoeve’, als verwijzing naar de naam van de boerendochter die hier geruime tijd heeft gewoond. De boerderij is van het type Hallenhuis en wordt later, na aanpassingen, een krukhuis, waarbij het woongedeelte dwars op het achterhuis staat.
Leersum en de mobilisatie 1939 – 1940
Op 28 augustus 1939 begint de algemene mobilisatie van het Nederlandse leger, dat uiteindelijk over 300.000 manschappen beschikt.
Voordat de regering de mobilisatie afgekondigde kregen de burgemeesters het bericht dat de Inkwartieringswet van kracht werd. Zij namen contact op met de bewoners waarvan zij dachten dat die grote groepen militairen konden onderbrengen. Zo ook bij de Gerritjeshoeve. De eigenaar van het pand kon altijd weigeren. Tegenover het onderbrengen van militairen stond een vergoeding van 2 gulden per persoon per dag. Ook moesten de militairen zich houden aan gedragsregels die beschreven stonden in de Inkwartieringswet. Wel hielpen zij waar het kon en waar het mogelijk was, de burgerij.
Zo werd in augustus 1939 het 11e Regiment Infanterie, inclusief een Mortiercompagnie 11e Batterij 6 Veld en 11e Compagnie Pantserafweergeschut (PAG), ingekwartierd in Leersum als reserve Regiment voor de Grebbelinie. De personele sterkte bedroeg ca. 2000 man. De bevolking van Leersum bestond op dat moment uit ca. 2400 zielen.
(uit: De Kaap 1939)
In de omgeving van Leersum moesten diverse stellingen gebouwd worden. In de maanden na de mobilisatie plaatst het Nederlandse leger militairen door het hele land en begint het met het voorbereiden van de verdediging voor een eventuele aanval. Stellingen worden verstevigd en soldaten worden getraind.
Op de tombe van Nellestein (punt 14 in deze wandelroute) werd o.a. een luchtwaarnemingspost opgesteld. De staf van 11e R.I. zat in kasteel Broekhuizen.
De ondersteuningsgroep van het regiment verbleef in de steenfabriek MOVA (aan de Scherpenzeelseweg).
De manschappen met het materiaal waren ingekwartierd in o.a. de volgende boerderijen en pensions:
Nimmerree, Boerenbuurt 1 (punt 4 in deze route)
Vreedendaal, Boerenbuurt 3
Gerritjes Hoeve (later: Boerendans), Boerenbuurt 32 (MC1-11 RI) (punt 5 in deze route)
Weivliet (MC LK 3e cie mob 1939), Achterweg 8.
De Punt aan de Middelweg (punt 8 in deze route)
Kerkweg
Beau Lieu (punt 12 in deze route)
Douchegelegenheid was bij de roomboterfabriek aan de Middellaan
Deze wandeltocht is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum en de Tijdlijn van Leersum.
© 2020 Ontdekkingstocht Leersum WO II
Reclame
Maak jouw eigen website met JouwWeb