9) Dekkersbos

Korte beschrijving:

Tijdens de mobilisatieperiode stonden hier 5 barakken, waar tijdens de mobilisatie Nederlandse militairen waren ondergebracht. De barakken werden na de bezetting gebruikt voor de Arbeidsdienst. Bij de Arbeidsdienst werkten mannen (vanaf 1942 in dienstplicht) aan wegen en kanalen. 


Heden ten dage kennen we het Dekkersbos als een verzameling van drie woonerven.
Zoals zo vaak gebeurt is dit een overgeleverde naam en herinnert aan een bosstrook, die liep van de Rijksstraatweg naar de Middelweg. De Kon. Wilhelminalaan bestond nog niet, dat was toendertijd een onverharde weg.
Aan de rand van dit bos en de Schevickhovense Engh was een zandpad.

Kaart van Dekkersbos.

Op het Dekkersbos hebben in de mobilisatieperiode vijf barakken gestaan waar manschappen van het 11e R.I. en vanaf 1940 de Arbeidsdienst waren ondergebracht. Er was ook een voetbalveld, dat als appélplaats gebruikt zal zijn. Iedere barak bestond uit 3 kamers, waar elk 16 mensen verbleven. Daarnaast was er een barak als keuken / cantine.

Tijdens de bezetting konden burgers en militairen zich vrijwillig opgeven voor de arbeidsdienst, die Duits georiënteerd was. In 1942 werd de dienstplicht ingevoerd en moest men zich verplicht aansluiten bij de arbeidsdienst. Vrouwen werkten dan vaak in hun woonomgeving, bijv. aardappelschillen voor de bezetters. Mannen werden verder weg in kampen ondergebracht voor de aanleg van wegen en kanalen. Ook werden ze ingezet voor de oogst. De dienstplicht duurde 6 maanden.

De barakken aan Dekkersbos.

Militairen aan het werk.

Stellingbouw - loopgraven

Tijdens de mobilisatie moest er ook flink gebouwd worden: kilometers loopgraven en stellingen moesten er komen.

Zo ook in de omgeving van Leersum o.a. bij Valkenheide. Aannemers, timmerscholen enz. werden benaderd om schotten (prefab) van 1.8 x 1.8 m met aan de onderkant uitstekende palen te maken. Eerst werden volgens voorschrift sleuven gegraven in de grond, die uiteindelijk de loopgraven zouden worden. De schotten werden vervolgens met de uitstekende palen naar beneden in de uitgegraven sleuven geplaatst aan de buitenkant en achterover onder spanning gezet met 2 ijzeren spandraden. En uiteindelijk werd er grond aan de buitenzijde tegen de schotten opgeworpen. Als er geen mogelijkheden waren om vooraf schotten te laten maken kon men ter plekke de sleuven bekleden met rijshout, (steiger-)planken, balken, stammen of ijzeren golfplaten. Op de bodem van de loopgraven werden dan loopplanken gelegd vanwege het grondwater. Ook kwam het voor dat er in de wanden van de loopgraaf schuilnissen aanwezig waren. In deze ruimtes konden de militairen schuilen voor vijandelijk aanvallen.

Het dagelijkse leven van een soldaat van 11e R.I.

Vele mannen waren niet meer gewend om militair te zijn. En om dit gevoel weer te krijgen hadden ze structuur, tucht en orde nodig. Er moest veel geoefend worden, maar ook de regelmaat om militair te zijn.

Hieronder een dag uit het leven van een soldaat van 11e R.I.

Van de eerste maandag in oktober tot de derde maandag in maart (wintertijd):

6.30 uur Reveille

7.00 uur Morgenappél

7.15 uur Morgenmaaltijd 

7.30 uur Ziekenrapport

8.00 uur Werkappél

12.00 uur Einde morgenoefeningen 

13.15 uur Aanvang middagoefeningen

16.15 uur Einde middagoefeningen 

16.45 uur Middagappél 

22.00 uur Avondappél  

In de zomer werden de tijden met een ½ uur vervroegd.

In de avonduren waren de militairen vrij.

In het dagelijkse programma werd er o.a. gewerkt aan de stellingbouw, maar er moest ook regelmatig patrouille en verkenning gelopen worden. Bijvoorbeeld op 11 en 12 mei 1940 kwamen berichten binnen dat er in de omgeving van Leersum en het bedekte terrein bij de Leersumsche plassen een groep van 20 man Duitse parachutisten waren waargenomen. Daarom was er ook een compagnie anti-parachutisten bestaand uit Commandogroep III-11 R.I. en M.C.-III-21 R.I. Op deze berichten werd direct een patrouille te fiets afgestuurd naar de Leersumsche Plassen. Zo werd er ook bij militaire complexen diverse keren mensen verwijderd die daar niets te zoeken hadden. Na verhoren bleken het regelmatig N.S.B.ers te zijn die per direct geïnterneerd werden.

foto: arbeidsdienst kamp Waterloo bij Leusden.


Deze wandeltocht is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum en de Tijdlijn van Leersum.

 

© 2020 Ontdekkingstocht Leersum WO II


Reclame

Maak jouw eigen website met JouwWeb