23) Michaëlkerk, Kerkplein.

De Michaëlkerk op 7 mei 1945 en nu (2020)..

Korte beschrijving:

Op 7 mei 1945 kwamen de bevrijders, de Polar Bears, door Leersum. Ze kregen een warm onthaal van de inwoners van Leersum.


Van een bevrijdingsdag was op 5 mei nog geen sprake. In Leersum heerste die dag spanning en terreur (zie punt 16).

Op 6 mei verlieten de SS-ers Leersum. Zij gingen vaak ervandoor op gestolen fietsen en met kleding, die meegenomen werd bij de huiszoekingen van de vorige dag. Sommige SS’ers bleven nog dagenlang in de bossen rondom Leersum en tijdens hun strooptochten maakten zij de omgeving onveilig. Prins Bernhard had in Wageningen tijdens de capitulatie de Nederlandse SS vogelvrij verklaard. Gevangengenomen SS’ers en fanatieke NSB’ers werden o.a., in een groot kamp De Harskamp geïnterneerd.

De 3de Canadese Infanterie Divisie was op 7 mei in de voetsporen van de Engelse verkenningseenheid 49ste Polar Bears (Reconnaissance Regiment) Leersum binnengereden. Leersum is dus pas op 7 mei bevrijd. Er trokken die dag zo’n 2000 geallieerde voertuigen door Leersum in westelijke richting over de Utrechtse Heuvelrug. De Engelse militairen van de Polar Bears stonden onder Canadees commando.

Pas op 10 mei werden de SS’ers, die zich in de bossen verscholen, ontwapend door de Canadezen.

De emblemen van de Polar Bears.

Hoe oud de Michaëlkerk precies is, weet niemand. In de 14e eeuw was er al een (houten) kerkgebouw, Waarschijnlijk is eind 14e eeuw of begin 15e eeuw de stenen kerk gebouwd. De toren is ong. in 1500 gebouwd. 


Deze wandeltocht is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum en de Tijdlijn van Leersum.

 

© 2020 Ontdekkingstocht Leersum WO II


Reclame